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Medicare Enrollment as a Condition of Medicaid Eligibility
Background
Beginning January 1, 2006, individuals enrolled in Medicare will be able to receive prescription drug coverage through Medicare Part D, and for full benefit dual eligible individuals, Federal financial participation (FFP) for expenditures for prescription drugs covered under Part D will no longer be available under Medicaid.  However, state laws in some states require coverage of all Medicaid drugs for all Medicaid-eligible individuals, including full benefit dual eligibles, regardless of whether or not FFP is available.   To encourage beneficiaries who could (but choose not to) enroll in Medicare to do so, some states have inquired as to whether  enrollment in Medicare parts A, B and D can be required as a condition of eligibility for Medicaid.  

Question 1:
Can states require, as a condition of Medicaid eligibility, that individuals eligible for Medicare enroll in that program?
Answer:

Yes.  In New York State Department of Social Services v. Dublino, 413 U.S. 405 (1973) the United States Supreme Court held that the State may impose a condition of eligibility that is not specifically required by Federal law if:

· The imposition of the condition does not conflict with federal law; and 

· The condition complements Federal law; and 

· The state has a rational purpose to support imposition of the additional condition.

As Federal statute does not prohibit Medicare enrollment as a condition of eligibility, and as the Medicaid statute includes several requirements designed to facilitate coordination of benefits between Medicare and Medicaid, we believe that a requirement that  individuals who appear to qualify for Medicare must apply for that program would meet the above criteria.
The state may only impose this requirement on an individual who would be required to pay a Medicare premium if the state pays the cost of the premium.  If there are individuals for whom the state does not pay the Medicare premiums, deductibles and co-pays (except for Part D), enrollment in Medicare can not be made a condition of eligibility because the amount the individual would be required to pay would exceed the income related limits on cost sharing found in §1916(b)(1) and 42 CFR 447.52(b).
States who wish to impose Medicare enrollment as a condition for Medicaid eligibility must submit a State Plan Amendment (SPA) to this effect.  The SPA should add an Item 11 to Page 3c of Attachment 2.6-A.  This item should cite U.S. Supreme Court case New York State Department of Social Services v. Dublino, 413 U.S.(1973)  as its authority, and should include the following language:

Is required to apply for coverage under Medicare Parts A, B and/or D if it is likely that the individual would meet the eligibility criteria for any or all or those programs.  The state agrees to pay any applicable premiums and cost-sharing (except those applicable under Part D) for individuals required to apply for Medicare.  Application for Medicare is a condition of eligibility unless the state does not pay the Medicare premiums, deductibles or co-insurance (except those applicable under Part D) for persons covered by the Medicaid eligibility group under which the individual is applying. 
Question 2:
Regulations at 42 CFR 435.610(a)(3) specify that cooperation with the state agency in pursuing third party liability for medical services is a condition of eligibility.  May states therefore terminate eligibility for individuals who are enrolled in Medicare but refuse to use those benefits?

Answer:
No.  To the extent that a given service is covered by Medicare and an individual enrolled in Medicare refuses to use Medicare for such service, states may deny Medicaid coverage of the service.  This means that the service might not be obtained by the individual, or if it is obtained, Medicaid will not cover it.  If the service is not obtained, then there is no liability on the part of the third party, i.e. Medicare.  If the service is obtained but not covered by Medicaid, there is no expenditure to recover from the liable third party.  Therefore, cooperation with pursuit of third party liability is not relevant in either circumstance, so Medicaid eligibility may not be denied or terminated on this basis. 
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